Intervju

med Håkan Sundström, en av de som testat plogen

Vår fjärilsplog, Holms PVF, är såklart testad och en av individerna som fick möjligheten att pröva vår senaste version var Håkan Sundström. Vi skickade snöplogen till Stora Sjöfallet där Håkan under vinterhalvåret plogade långa vägar i kalla Lappland. Håkan har en L90 och plogen har använts flitigt under hela vintersäsongen. Vi har pratat med Håkan nu när säsongen är slut och frågat honom om hans ärliga åsikt. Läs hans svar nedan.

Du har kört Holms nya fjärilsplog, vad tyckte du?
Jag tyckte den var bra. Den enda synpunkten jag har är att den skulle kunna vara lite bredare, låt säga en halvmeter åt båda håll. Lastaren hamnade lite väl nära diket ibland. Annars är jag imponerad, speciellt av kastet.

Var har du plogat?
Mitt uppdrag är att hålla Ritsem, Vattenfalls Kraftverk och Samebyns vägar rena från snö.

Eftersom vägarna jag har kört har varit ganska öppna har det snabbt blivit stora drivor med snö. Så det har blivit många turer.

Vilken typ av snö har du kört i?
Här uppe i norr är det mycket ”torr” snö och hårda, kalla drivor - brukar vara en utmaning. Men jag tyckte det fungerade bra att ploga. Den största drivan jag tog mig igenom var två meter hög, men då fick man jobba lite.

Vilket underlag har du haft när du har plogat?
Mestadels asfaltsvägar men även grusade småvägar och parkeringsplatsen. Men det är mycket dåliga vägar här uppe. Trots det har jag kunnat hålla en bra hastighet när jag plogat.

Hände det något speciellt under körningen som gjorde dig imponerad av plogen?
Inget speciellt hände, men jag är imponerad av att ingenting har gått sönder, livet är lite svårare här uppe. Särskilt med snön, det är en utmaning varje dag, då måste jag ha ett redskap och maskiner jag kan lita på.

Det är ju 10 mil till närmaste affär. Man vill ju inte liksom glömma handla smöret.

Hur fungerade de fjädrande plogskären?
Ja, de fungerade faktiskt bra eftersom det är så dåliga, knöliga vägar här. Fjädringen fick jobba, så att säga.

Har du behövt byta skär någon gång under säsongen?
Nej, jag har aldrig bytt skär.

Håkan Sundström driver till vardags Stora Sjöfallets Fjällanläggning. Håkan har inte fått betalt för att använda plogen eller för att göra intervjun. Vi sökte någon oberoende i norra delen av Sverige som kunde testa/utvärdera vår fjärilsplog och Håkan ställde upp.