Vårt stolta arv

Motala. 9 maj 1927. Med sex prydliga namnteckningar i svart bläck, under ett avtal med ovanstående datum, föddes det vi idag känner som Holms Industri.

Veckan blev hektisk. Redan nästa dag undertecknades köpekontraktet till fastigheterna Holms Mellangård ”sådana desamma befinnas”.

Vad fastigheten skulle användas till framgår i mycket allmänna ordalag av stiftelseurkunden den 21 maj, då Holms Industriaktiebolag bildades;

”Bolagets verksamhet skall hava till föremål att idka fabriksrörelse inom järnindustrin.”

Eller, i mer precisa ordalag, hästskotillverkning. Det blev vår guldgruva ända in på 40-talet. Mycket har hänt sen dess och idag har vår idé om frontmonterade redskap för sopning och snöröjning kommit att bli vår specialitet!

Holms Attachments AB

Made in Sweden.

Konkurrensen ökar för svensk tillverkningsindustri och många företag väljer att flytta sin tillverkning utomlands. På Holms Industri beslöt man sig för att behålla den i Motala och fokusera på kvalitet och effektivisering för att möta konkurrensen.

Det beslutet märks på våra produkter och det är vi otroligt stolta över!

Holms Attachments AB

Den berömda Holms-principen.

Vår maskin 600:an innebar något av en revolution inom gaturenhållning när den introducerades på hösten 1967. Själva typen av sopmaskin var helt ny. Hela sopenheten med behållare kunde manövreras med samma lätthet som lastarens standardskopa. Men det mest revolutionerande var innanmätet med bara en stomme som bar upp två sidoborstar och en elevator. Här föddes Holms-principen som blivit grunden för hela vårt nuvarande sopmaskinsprogram.

Historiska event

\

1927 - Holms grundades

Motala, 9 maj 1927. Företaget grundades. Då med hästskotillverkning som inriktning. I Holms rika hästskosortiment fanns skor i alla tänkbara storlekar och modeller, t.ex trävskor, tåbroddskor, kilbakskor och nitbroddskor.

\

1937 - Spadförsäljningen tog fart

Från år 1937 saluförde vi spadar och skyfflar till alla tänkbara typer av arbeten. De beskrevs då som ”lätta, styfva, rymliga, väl afvägda starka samt billiga”.

\

1946 - Samarbetet med Volvo inleds

Den första Volvo-ordern, som påträffas i vårt digra historiska arkiv, är daterad den 18/10 1946 och gäller ett parti batterilådor. Allt sedan dess har vårt förhållande som underleverantör till Volvo varit mycket gott.

\

1951 - Den första sopmaskinen

Den första sopmaskinen lanserades. Med en frontmonterad sopmaskin för traktorer tog vi våra första steg in i renhållningsbranschen.

\

1977 - Holms firar 50 år!

Holms Industri fyller 50 år och detta firas i verkstaden med pompa och ståt!

\

1983 - Den första vikplogen

De första vikplogarna gör entré 1983. Ett sätt att göra snöröjningen i vårt avlånga land ännu smidigare.

\

1991 - ISO 9000

Det är viktigt med rätt kvalitet. Som underleverantör till Volvo och Scania med flera så var kraven höga. Redan 1991 blir Holms kvalitetscertifierat enligt ISO 9000.

\

1994 - Holms på vinter-OS

Holms snöplogar gör jobbet i norska Lillehammer när vinterolympiaden startar i februari 1994.

\

1997 - Holms 300 lanseras

Vår mest populära sopmaskin för hjullastare. Genom åren har i gjort en del uppdateringar, men vi har alltid strävat efter att bevara maskinens unika fördelar som har gjort den så populär.

\

2003 - Öppnar filial i USA

Holms Inc (under smeknamnet ”Hinken”) etablerar ett säljbolag i Charlotte, North Carolina 2003.

\

2015 - Holms Dustbuster

Återigen har Holms ”kluriga gubbar” hittat smartare lösningar – denna gång med fokus på dammfri sopning! Holms Dustbuster tas emot med stort intresse från kunderna.

\

2017 - Ny strategi

Nu lägger vi om vår strategi. Nu har vi ännu mer fokus på revolutionerande produktutveckling och snygg marknadsföring.

\

2018 - Holms Borsten släpps

Vårt senaste tillskott i Holms-familjen. Med Holms Borsten kan du sopa grusplaner, snö från busshållplatser, ladugårdar eller nära trafik utan att riskera stenskott.

Holms ”Kompis”

Den självgående sopmaskinen

Holms ”Kompis” var en självgående sopmaskin och samtidigt redskapsbärare. Med löstagbara aggregat byttes redskapen lätt av användaren själv. På barnmark användes sopaggregatet och när snön kom så kopplade man enkelt på diagonalblad och sandspridare.

Makadamsopen

För att hålla Sveriges rälsar rena

När de svenska snabbtågen (X2000) togs i bruk i slutet av 80-talet uppstod behov av att rengöra syllen på järnvägen. Med denna ”makadamsopare” har åtskilliga mil av järnvägssyllar blivit sopade.

Lövsugen

Renhållning på större grönytor

Lövsugen konstruerades för att en gång för alla lösa uppsamlingsfrågan på större grönytor. Tack vare en rejält dimensionerad sugfläkt klarade den ordentligt tilltagna dagsverken och den var lätt att koppla på efter en minitraktor eller en vanligt traktor. Gräs, löv och annat skräp slogs sönder av fläkten och komprimerades i en uppsamlande säck.

Storformatsplog

Håller flygfälten torra och rena

Denna 7,2 meter breda plog tillverkades på uppdrag av Örebro flygfält. Inget man vill möta på vägen.

Holms i tiden

Vi började vår historia med ett tiotal anställda och som mest har vi varit över hundra. Tillsammans har vi tillverkat elva miljoner hästskor, ett oräkneligt antal spadar och skyfflar, tusentals plogar, schaktblad och sopmaskiner samt legodetaljer av hissnande mängd. Plus lite annat.

Vi är stolta över vår historia och glada över att vi får driva företaget vidare.

Nu blickar vi framåt!

sv_SESvenska